27. heinäkuuta 2018

Opintolainavähennys - mitä tarkoittaa?

Aloin tuossa selailemaan nettiä opintolaina-asian suhteen. Minulla oli sellainen mielikuva etten tule saamaan mitään vähennystä opintolainastani koska olen keskeyttänyt ensimmäiset korkeakouluopintoni. Opintohistoriani korkeakouluissa menee siis näin:

Olen aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintoni 1.8.2013 Yliopistossa (kandi+maisteri), jonka olen jättänyt kesken. Tällöin nostin ensimmäisen kerran opintolainaa.
Aloitin uudet korkeakouluopinnot ammattikorkeakoulussa vuonna 2015.

En ole siis oikeutettu opintolainahyvitykseen, koska olen aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintoni ennen v. 2014, mutta olenkin oikeutettu opintolainavähennykseen, koska suoriudun tästä tutkinnosta 31.12.2018 mennessä. Itse nopeutan opintojani ja en olisi oikeasti vielä valmistumassa tänä syksynä muuten. Mutta näköjään tällä päätöksellä teenkin rahaa! Vaikka toisin siis ennen luulin. Nimittäin tämän laskurin mukaan tulen saamaan 4170€ opintolainavähennystä. 

Toivottavasti olen oikeassa, meinaan Kelan sivut ovat aivan hemmetin epäselvät. Menee hermo.

Mutta kysymykseni koskee siis sitä, että mitä opintolainavähennys KÄYTÄNNÖSSÄ tarkoittaa? Osaako kukaan sanoa? Kelan sivuilla siis lukee näin:

Kun lyhennät opintolainaasi, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja. Vähennys tehdään vuosittain lainanlyhennysvuoden verosta. Menettelyä jatketaan, kunnes vähennyksesi on käytetty. Vähennys voidaan kuitenkin tehdä enintään tutkintosi suorittamisvuotta seuraavien 10 vuoden aikana. Lue lisää tästä linkistä.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että käytännössä saan tuon 4170€ veronpalautuksina takaisin vai meneekö se siis jotenkin huomaamatta veroista? Vai mitä häh? Onko kellään kokemuksia?2 kommenttia:

  1. Sen mitä tuosta äkkiä luin, verottaja saa tiedon, että maksat velkaasi, ja kelalta, että olet oikeutettu vähennyksiin. sen jälkeen veroehdotuksessasi pitäisi lukea rivi opintolainavähennys, joka on samanlainen kuin kotitalousvähennys, eli vähennetään verosta, ei verotettavasta tulosta, niinkuin esimerkiksi matkakulut. Ja tämä reilu nelitonninen kuluu sitten tulojesi mukaan kunnes se on käytetty, ja jos valmistuttuasi et tienaa mitään / sinulla ei ole mitään verotettavaa, et saa tuota palautuksena. Hummailurahaa se ei siis ole. Ja koska verottaja tietää tämän, niin todennäköisesti se on huomioitu veroprosentissasi, eli vähennys ei tule "bonuksena" ja kertynyttä ennakkoveroa ei palauteta vähennyksen määrää, vaan ennakkoa peritään vähemmän. Siten sinun itsesi pitää pistää veroetu jemmaan pitkin vuotta. Tätä varmaan tarkoitat? mutta kokemusta ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä tarkoitan joo. Joo ymmärrän sen että mun pitää tienaa ns. sen verran veroja kuin maksan takaisin että vähennyksiä saan. Mutta juuri tuota pohdin että onko se etukäteen mun veroissa huomiotu vai saanko palautuksena. Eli ei tietenkään ole mitään hummailurahaa.

      Poista