13. heinäkuuta 2019

Letrozol ovulaation induktiossa ja oireet

Ovulaation induktio tarkoittaa lyhykäisyydessään munarakkalun kypsytyshoitoa. 
"Ovulaation induktiohoito soveltuu naisille, joilla munasolu ei irtoa tai irtoaa harvoin, mutta joilla on vähintään yksi toimiva munanjohdin. Monirakkulainen munasarja (PCO) on usein aihe tälle hoidolle.
Hoitoa käytetään myös selittämättömässä lapsettomuudessa tehostamaan kuukautiskierron tapahtumia (erilaisia kasvutekijöitä) ja hedelmöityksen ajoittumista.

​Hoidon tavoitteena on hyvä ovulaatio, yksi kypsä munasolu ja alkiota vastaanottava kohdun limakalvo. Hoito on tehokkain silloin kun kuukautisia ja ovulaatiota ei ole lainkaan ollut, mutta erityisesti tällöin hoidon toteutus vaatii kärsivällisyyttä, kunnes oikea stimulaatio saavutetaan ja munasolu ensimmäisen kerran irtoaa hedelmöittyäkseen."  - Naistalo

Ovulaation induktion voi tehdä hormonihoidolla (esim. klomifem) tai entsyymilääkkeillä (aromataasin estäjä). Itselläni on käytössä entsyymilääke Letrozol.  Mahdollista on myös käyttää pistettäviä hormoneja kuten FSH-, LH- tai HCG-hormoneja.

Kerron nyt enemmän Letrozolin käytöstä koska itse käytän sitä enkä oikein muista tiedä. On kuitenkin havaittu, että ko. lääke on melko hyvä tähän asiaan vaikka alunperin se on siis tehty rintasyövän hoitoon. Se on edullinen lääke, siinä on vähemmän sivuoireita kun muissa ovulaation induktiossa käytettävissä hoidoissa ja pienempi riski siihen, että kasvaisi liikaa munarakkuloita tai tulisi monikkoraskaus.

Letrotsolia käytetään niin, että lääketabletteja otetaan yleensä viitenä päivänä, aloittaen kuukautiskierron 2. tai 3. päivänä. Hoidon vastetta seurataan eri tavoin. Tyypillistä on , että gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa varmistetaan, että munasarjaan kypsyy yksi tai enintään kaksi hyvää munarakkulaa ja että samanaikaisesti kohdun limakalvo paksunee riittävästi. Jos on aikomus tehdä inseminaatio tai yrittää lasta luonnollisesti niin max 2 munarakkulaa saa kypsyä ja irrota. Muuten on liian suuri riski monikkoraskauksiin.

Letrozolin toimintatapa vaikuttaa siis käytännössä niin, että elimistön estrogeenipitoisuus laskee hetkellisesti, jolloin aivolisäkkeen toiminta tehostuu, ja sen seurauksena munarakkula lähtee kasvamaan ja lopulta tapahtuu ovulaatio. Letrozol tekee siis keinotekoiset "vaihdevuodet" hetkeksi. Se taas voi aiheuttaa erilaisia oireita kuten kuumia aaltoja, mielialamuutoksia jne. Itselläni oikeastaan tuli vain mielialamuutoksia, olin ihan todella kiukkuinen ja vihainen pari päivää. Ekoina päivinä kuuria ei tuntunut mitään erikoista.

Yleensä jos Letrosol tai klomifem ei toimi niin silloin mennään pistettäviin lääkkeisiin ja vahvempiin hoitoihin. En kerro nyt niistä sen enempää koska ei ole (vielä) kokemusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti