15. heinäkuuta 2019

Mikä on inseminaatio ja mitä siinä tapahtuu?

Inseminaatio tarkoittaa siittiöiden ruiskutusta kohdun kaulakanavan kautta kohtuonteloon. Toiselta nimeltään siis keinosiemennys. Näin liikkuvat siittiöt pääsevät nopeammin munatorveen kuin normaaliyhdynnässä. Inseminaatiohoito voidaan toteuttaa käyttäen joko omia tai luovutettuja siittiöitä.

Inseminaatio on aiheellinen, kun siemennesteessä on lieviä hedelmällisyyttä alentavia muutoksia, kun yhdynnät eivät syystä tai toisesta onnistu tai lapsettomuudelle ei ole löydetty selittävää tekijää. Jos lapsettomuuden syyksi epäillään kohdunkaulan limasta johtuvia tekijöitä, on inseminaatio mahdollinen hoitokeino myöskin koska katetrilla suoraan kohtuun siittiöiden vieminen ohittaa kohdunkaulan liman.

Inseminaatiohoito toteutetaan yleensä hormoneilla (tabletti- tai pistoshoito) stimuloidussa kuukautiskierrossa. Inseminaatio tehdään vain hyvin harvoin enää luonnollisessa kuukautiskierrossa, koska tulokset jäävät silloin huonommiksi.

Hoidon edellytys on siis munarakkulan normaali kypsyminen (omassa kuukautiskierrossa tai lääkehoidon avulla) ja riittävä määrä liikkuvia siittiöitä. Koska hedelmöitys tapahtuu munanjohtimessa, ainakin toisen munanjohtimen täytyy olla terve.

Käytännössä inseminaatio ajoitetaan ovulaatioajankohtaan joko naisen positiivisen ovulaatiotestin tai ajoitetun ”irrotuspiikin” mukaan.

Tähän tekstiin toki lisäisin itsellisenä naisena sen, että inseminaatio on myös yksi vaihtoehto kun puolisoa ei ole. Toki silloin luovutetuilla sukusoluilla, joista voisinkin tehdä aivan oman postauksen.

Vuonna 2016 tehtiin Suomessa THL:n tilastojen mukaan runsaat 4 000 inseminaatiohoitoa. Näiden hoitojen avulla syntyi yhteensä noin 400 lasta.

Yhden inseminaation onnistumisprosentti on noin 10–15 % hoitokiertoa kohden alle 37-vuotiailla. Hoitoja voidaan toistaa 3–4 kertaa.
Itselleni on siis tehty tällä hetkellä 3 inseminaatiota. Ensimmäinen inseminaatio tehtiin luonnolliseen kiertoon, koska vaikutti hyvin siltä että ovulaationi ja kiertoni toimi ja ainut ongelma oli että siittiöt puuttuivat.  Toinen ja kolmas inseminaatio tehtiin niin että ovulaatiota tuettiin Pregnyl pistoksella (raskaushormoni, HCG) vaikka todennäköisesti siis ovuloin ihan itsekin ja loppukiertoa eli luteaalivaihetta (keltarauhashormonivaihe) tuettiin ekstrakeltarauhashormonilla. Voisin kirjoittaa postauksen myös luteaalivaiheen tuista ja kuinka ne vaikuttavat kiertoon. 

Miten inseminaatio käytännössä tapahtuu?

- Yleensä ennen inseminaatiota tikutetaan ovulaatiota (lh-hormoni) ja kun positiivinen ovulaatiotesti saadaan niin ilmoitat siitä hoitavalle klinikallesi ja inseminaatio tehdään samana tai seuraavana päivänä. 

- Joskus kun ovulaatiota ei saada tikutettua tai esimerkiksi sitä ei tapahdu ja on lääkkeellinen kierto niin varataan "follikkeli"ultra esim. kp 10-12 välille jossa katsotaan minkä kokoinen munarakkula siellä kypsyy. Sitten pohditaan ns. irroituspiikin pistämistä (Esim. Pregnyl) ja tehdään inseminaatio esim. 36h  tämän piikin pistämisestä.  

- Saavut klinikalle sovittuun aikaan. Inseminaatioon ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. 
- Lääkäri saattaa vielä tehdä alakautta ultraäänen varmistaakseen että ovulaatio ei ole jo tapahtunut. 
- Sen jälkeen lääkäri asettaa spekulan emättimeesi maatessasi tutkimuspöydällä gynekologisessa asennossa, eli tätä voi verrata gynekologiseen tutkimukseen 

- Ohut katetri työnnetään läpi kohdunkaulakanavan suoraan kohtuun ja siittiöt ruiskutetaan hitaasti kohtuun. Voit tuntea pienen nippaisun mutta se ei satu. Mitään jälkivuotoja minulla ei ole myöskään ollut. Joskus pientä alavatsan nippailua toimenpiteen jälkeen.

- Inseminaation jälkeen voit elää normaalisti.
- Jotkut paikat ohjeistavat liikkumaan inseminaation jälkeen jotta kohdun verenkierto toimii hyvin. Itse en ole muuttanut toimintaani inseminaation jälkeen.

1 kommentti:

  1. Kiitos näistä postauksista! Itsekin olen pari vuotta kypsytellyt ajatusta itsellisestä äitiydestä, ja nämä "käytännön asiat" kiinnostavat: tuntuu mukavalta lukea kokemuksia etukäteen.

    VastaaPoista