31. elokuuta 2019

1. IVF hoitokierros - mitä tapahtuu?

Noniin. Nyt ollaan tässä. 6.yrityskierto on alkanut ja tämä eroaa kovasti aikaisemmista kierroista. Ei enää letrozolia, ei enää inseminaatioita. Nyt on vuorossa koeputkihedelmöitys, IVF. Lapsettomuushoidoista rajuin ja tehokkain.

Tää on henkisesti iso juttu ja kova paikka. En mä koskaan ajatellut että mä voisin joutua kokemaan IVF:än. En edes vielä pari kuukautta sitten. En mä tiennyt että mun sosiaalisen lapsettomuuden lisäksi kärsin muustakin lapsettomuudesta. Mä oon lapseton. Yksi viidestä.  Mun on pitänyt sulatella tätä asiaa todella paljon ja todella pitkään. Oonko mä nainen? Oonko mä tarpeeksi? Oonko mä rikkinäinen?

Viehän tää myös rahaa. Jotenkin huvittavaa enää seurata enää mitään menoja koska tää tulee viemään tässä kuussa monta tonnia. Liian monta tonnia. En jaksa edes laskea just nyt. Hain tänään ekat lääkkeet ja ne oli päälle 400€, eikä ne riitä kuin muutaman päivän.

Aloitin siis tänään stimulaatiopistokset. Lääkkeen nimenä on Menopur. Pistän sitä nyt viis päivää ja sen jälkeen on ensimmäinen ultraääni jossa katsotaan mnkälainen vaste on tälle kyseiselle lääkkeelle. Kasvaako munasolut tarpeeksi. Tavoitteenahan on kasvattaa nyt yhden munasolun sijasta mahdollisimman monta hyvänkokoista munasolua jotka sitten tarpeeksi kypsinä punktoidaan munasarjoista.

Mun IVF hoitokierros tulee menemään suunnilleen näin (kyseessä lyhyt kaava)

1. Kp 2 eli tänään aloitin stimulaation. Pistän Menopuria nyt 225 IU / päivä.
2. Kp 6 eli 5. pistopäivä ultraääni jonka mukaan sitten jatkan pistämistä.
3. Jossain vaiheessa mukaan tulee myös "jarrulääke" joka estää luonnollisen ovulaation eli pistän stimulaation lisäksi myös sitä. Mahdollisesti myös toinen seurantaultra.
4. Kun aika on kypsä, pistän irroituspiikin ja siitä 36h päästä tehdään punktio.
5. Punktiossa kerätään suonensisäisessä kipu- ja rauhoittavassalääkityksessä munasolut pitkällä neulalla emättimen kautta suoraan munasarjoista
6. Saadut munasolut hedelmöitetään laboratoriossa ja niitä jatkoviljellään mun tapauksessa blastokystiksi asti (5-6 päivää)
7. Jos hyperstimulaatioriski ei ole liian suuri niin tehdään tuoresiirto eli yksi alkio siirretään 5-6 päivää punktion jälkeen ja loput pakastetaan.


Eli tämä kaikki tapahtuu seuraavan 3 viikon aikana! Ihan todella hurjaa ja jännää.

Olen valmistautunut tähän IVF kiertoon ottamalla labroja ja aloittamalla akupunktion tukihoitona. Niistä lisää seuraavissa postauksissa!

15 kommenttia:

 1. Huh, nyt mennään vauhdilla eteenpäin! Nopeesti sait kyllä pääsi käännettyä siitä, että onko pakko mennä IVF:ään o_o Tsemppiä valitsemallesi tielle <3

  Lohduttaisin sua myös siitä, että viisi epäonnistunutta inssiä ei välttämättä kerro vielä siitä, että sussa olisi jotain vikaa, etenkin kun kerran sait plussan - se menee vielä ihan paskan tuurin piikkiin. Inssien onnistumisprosentti on kuitenkin niin pieni, ei juuri parempi kuin ns. kotiyrityksessä, että yli kymmenenkin kertaa nega on vielä normaalia :) Tää on niin tuuripeliä, että ei auta kuin pistää sormet ristiin ja toivoa parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä mun pääni on ihan automaattisesti mennyt tähän suuntaan ja tuntui tosi luontevalta siirtyä nyt tähän vaikka pelottaakin. Ei ollut enää järkeä jatkaa inseminaatiota.

   Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan!

   Poista
 2. Hurjasti tsemppiä ivf kiertoon! Noi kaikki kuvailemasi riittämättömyyden ja rikkinäisyyden tuntemukset ovat niin tuttuja :) Mutta hyvin se menee ja 3 viikon päästä voit vaan todeta, että eihän se ollutkaan niin kamalaa ja hirveää mitä ihmiset aina luulevat. Itse opin kehostani aivan mielettömästi ivf- stimulaation aikana ja minusta oli aina niin hauska mennä follikontrolliin katsomaan, kuinka paljon munasoluja siellä oikeen oli kypsymässä.
  Punktio ei muuten itse toimeenpiteen aikana tuntunut minulla missään, niin vahvat oli lääkitykset ja rauhottavat ;) Jännää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Todellakin jännää :D Nyt 3 pistopäivä ja ei mitään erikoista. Pientä tuntemusta munasarjoissa silloin tällöin mutta ei oikeastaan muuta.

   Oliko sulla punktion jälkeen kauheen kovat oireet?

   Poista
  2. Mulla ei ollut mitään kipuja punktion jälkeen, mutta veikkaan sen johtuvan siitä, että mulla vaihdettiin pregnyl viimesessä kontrollissa gonapeptyl- irrotuspiikkiin hyper- riskin vuoksi. Se Gonapeptyl ei saa ollenkaan sellasta myllerrystä munasarjoissa aikaan, kun pregnyl. Mulla sitten tosiaan päätettiin jättää se tuoresiirto kokonaan tekemättä suuren rakkulamäärän vuoksi, enkä saanut sitä pregnyliä sitten punktionkaan yhteydessä.
   Olo oli toimenpiteen jälkeen kun mitään ei olisi tehty! Veikkaan, että jos pregnyl olisi laitettu, niin minulla olisi ollut menkkajomoilua ja oviskipuilua, niinkuin aina inssien jälkeen..

   Poista
  3. Kysyn vielä sen, että oliko sulla mitään oireita stimulaation aikana tai ennen punktiota? eli huomasitko että kova hautominen käynnissä? :D

   Poista
  4. Joo, huomasin kyllä! :D Tais olla jo pistospäivästä 4-5 alkaen sellasta tuttua mietoa kipuilua munasarjoissa, joita tunsin yleensä vuorokauden ennen ovulaatioo. Se oli sitä rakkuloiden kasvukipua. Sen tunsi parhaiten pyöräillessä ja vessassa käydessä. Lisäksi se ovisliman tuleminen oli jotain aivan käsittämätöntä! Viikon päivät ennen punktioo sitä limaa tuli päivittäin niin paljon, että välillä vähän pelästyin. On kuulemma ihan normaalia!
   Mua pelotti se irrotuspiikin laitto hirveesti, koska sain aina yhdenkin rakkulan kanssa insseissä hirveät mahan väännöt pregnylistä, mutta yllätyksekseni se Gonapeptyl jotenkin vaan rauhotti tilannetta muniksissa, joten punktioon mentäessä mulla ei ollut mitään tuntemuksia. Mietin, että saadaanko sieltä mitään rakkuloita..oli niitä siellä edelleen +20 kypsiä..:D

   Poista
  5. Ah kiitos! Juuri tässä ihmettelen tätä liman määrää :D Luulin jo että kuukautisvuoto alkoi uudestaan! Lisäksi samanalaista ovulaatiotuntemusta munasarjoissa ja nyt pistospäivä 5. Eilen alkoi jo nää oireet.

   Hmm, mä saan kanssa pregnylistä ihan jäätävät väännöt. Mietin että pitäiskö itsekin pyytää tota Gonapeptyliä :)

   Poista
  6. Sen gonapeptylin kanssa on vaan se ongelma, että sen kanssa ei voi tehdä tuoresiirtoa. Tai niin olen ymmärtänyt. Keho tarvitsee nimenomaan sen ns. LH-piikin tai sit hcg- piikin, että raskaus voi alkaa (voin olla tässä myös väärässä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa). Mun piti ottaa pregnyl vielä varoksi mukaan punktioon, jos tuoresiirto oltaisi päätettykkin tehdä, niin kätilö ois laittanu mulle vielä punktion yhteydessä sen pregnylin. Mutta kun niitä pieniä rakkuloita oli niin paljon, niin ei sitä siirtoa sitten tehty ja ei tarvinnut laittaa sitä pregnyliäkään.

   Poista
  7. ahaa ok :) Meen sen mukaan mitä lääkäri määrää =)

   Poista
 3. Mulla on ollut pieni sometauko ja voi hitsi, harmi ettei viides inssi tuottanut tulosta. :( Todella paljon tsemppiä hoitoihin ja ne on ainakin todella paljon tehokkaampi hoitomuoto, joten toivotaan todellakin, että nyt viimeistään tärppäisi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Toivotaan! Eipä tässä enää oikein muita keinoja oo jos tääkään ei tuota tulosta.

   Poista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista