6. syyskuuta 2019

1. IVF ultraääni ja epäonnistuuko punktio?

Noniin. Keskiviikkona mulla oli ensimmäinen ultraääni, jossa katsottiin miten follikkelit on lähteneet reagoimaan lääkitykselle. En ollut käynyt ns. nollaultrassa eli ainakin joissakin on tapana käydä ennen lääkityksen aloittamista vielä ultrassa ja katsoa kuinka monta follikkelia sieltä on lähdössä kypsymään, mutta itsellä 1. ultraääni oli vasta kp 6 joka oli pistopäivä 5. Pistän siis Menopur nimistä lääkettä munasarjoja stimuloimaan. Tarkoituksena on siis kasvattaa monta hyvää follikkelia.Kehittyvien munasolujen määrään ei voi lääkityksellä vaikuttaa, mutta niiden kehittymisnopeuteen voi.

Jännitin koko aamupäivän aivan mielettömän paljon sitä, että onko siellä yhtään munasolua lähtemässä kehittymään. Sinänsä outo pelko koska tunnen jo munasarjoissani, että siellä tapahtuu jotain. Ei vielä kipua mutta sellaista nipistelyä ja jomottelua kuin ennen ovulaatiota. Lisäksi on lievää päänsärkyä melkeinpä koko ajan. Valkovuodon määrä on myös yllättänyt itseni! Tulee aivan runsasta kirkasta vuotoa aivan kuin ovulaation aikana (nyt ilmeisesti ainakin punktioon saakka). Joten oli hieman erikoinen pelko etteikö siellä tapahtuisi mitään.

Kohdun limakalvo oli alkanut paksuuntumaan, ollessa nyt 6mm. Se oli lääkärin mielestä ok. Oikea munasarja oli helposti nähtävillä ja näin heti, että siellä oli runsaasti follikkeleita jotka oli lähteeet kypsymään. Lääkäri laski 13 ja sanoi että on siellä varmasti lisääkin. Follikkelit olivat kooltaan 7-13 mm. Ongelma kuitenkin tuli kun aloimme etsimään (taas) vasenta munasarjaani. Se pirulainen on tuottanut hankaluuksia ja jos se ei ole ollut inseminaatiokierroissa se aktiivinen munasarja niin sitä ei ole koskaan oikein löytynytkään. Nytkin lääkäri sai hetkisen etsiä sitä, mutta sitten löytyi aivan suoraan kohdun takaa. Huoh. Sinne oli tottakai huono näkyvyys, mutta ainakin 10 follikkelia sieltä löytyi ja samaa koko luokkaa kuin oikeasta.

Eli summa summarum: kehoni reagoi hyvin hormoneihin ja tämä sattui olemaan juuri oikea annos. Lääkärini sanojen mukaan tämä ultratulos ei olisi voinut olla parempi. Ei muuteta hormonien määrää vaan jatkan pistämään nyt stimulaatiota sunnuntaihin asti samalla lääkemäärällä. Lisäksi torstaina aloitin jarrulääkkeen (orgalutran) pistämisen, joka ei estä munasolujen kasvua vaan sen etteivät ne irtoa (ts. en ovuloi) ennen keräystä. Maanantaina on seuraava ultraääni ja keskiviikkoa todennäköisesti punktio.

Punktio jännittää melkoisesti vasemman munasarjan sijainnin takia. Voi olla että se sieltä vielä laskeutuu kun follikkelit kasvaa niin parempaan paikkaan tai viimeistään sitten kun oikea munasarja tyhjenee punktiossa niin sitten vasen tipahtaa parempaan paikkaan mutta JOS EI niin sitten onkin jännät hetket saadaanko vasemmasta punktoitua yhtään munasolua. Sekin on mahdollista. Kätilöt kyllä lohduttelivat että tämä minun lääkärini on niin pro, että häneltä ei ole jäänyt kertaakaan mikään punktoimatta. Se oli lohduttavaa vaikka lääkäri vähän tuskailikin munasarjani sijainnin kanssa... No toivotaan parasta!

Kävin myös rautainfuusiossa mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.

5 kommenttia:

 1. Vau! Hyvä saalis tulossa siellä! Mä täällä kovasti jännäilen sun päivityksiä. Muistuu niin ne muutaman kuukauden takaiset omat kontrollit ja punktio mieleen. Toivotaan, ettei sulla ainakana enään paljoa tulisi lisää rakkuloita, että pääsisisit tuoresiirtoon. Jos niitä rakkuloita alkaa kasvamaan vielä lisää, niin ne ei ehdi taas kypsyä punktioon mennessä ja siitä syntyy se hyperin vaara. Multa lääkäri kielsi juuri niiden pienten epäkypsien rakkuloiden takia tuoresiirron, joita oli alkanut sitten vielä kypsymään stimulaation vimesinä päivinä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo hyperiä en todellakaan toivo joten jos riski siihen kova on niin ei tuoresiirtoa kiitos!

   Poista
 2. Erinomaiselta kuulostaa, ja fiilaan niin tota vasemman munasarjan tilannetta! Mulla juuri vasen on kanssa katoilevaa sorttia, tosin yleensä löytyy kohdun päältä, hyvin korkealta. Punktioissa on kuitenkin molemmilla kerroilla laskeutunut sievästi oikealle paikalleen, ja punktioiminen on sujunut hyvin, eli toivoa ehdottomasti on!

  Jos niin onnettomasti käy, että vasemman punktio ei suju niin kuin oppikirjoissa, niin muista että lapsia saa myös ne, joilla on vain yksi munasarja, eli toivo ei ole lainkaan hukassa vaikka saalis jäisikin sitten pienemmäksi :)

  Komppaan samaa kuin edellinen, että tolla määrällä tuoresiirto saattaa sitten osoittautua ongelmaksi, ja suosittelisin kuuntelemaan tässä asiassa herkästi lääkärin varoittelua. Mulla kävi molemmilla kerroilla niin, että punktion jälkeen iski lievä hyperstimulaatio, mutta tuoresiirto tehtiin silti (oli sen verran lievä, että ei nähty ongelmaksi). Toisesta tuoresiirrosta alkoi kemiallinen raskaus, ja voin sanoa että sen TODELLA huomasi, että kroppa ei tykännyt! Toipuminen oli molemmilla kerroilla hidasta, ja turvotus ei toisella kerralla laskenut ollenkaan ennen kuin vuodon alettua, eli melkein kolme viikkoa sai mennä todella tukalissa tunnelmissa. Siirtotulokset on myös yleisesti ottaen parempia ilman hyperstimulaatiota, ja pakastesiirrot muutenkin nykyään tuoresiirtojen veroisia.

  Valtavasti tsemppiä viimeisiin stimulaatiopäiviin ja punktioon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon fiilauksista ja ajatuksista! Huh kuulostaa helpottavalta että sunkin munasarja on pudonnut alemmaksi, ehkä se omanikin sietä tulee :D

   Joo mä herkästi kuuntelen. Hyper on se suurin asia mitä pelkää joten en halua ottaa mitään riskejä.

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista