11. syyskuuta 2019

IVF: munasolupunktio - kuinka monta munasolua?

Noniin. Tämä paljon pelätty päivä on takana. Sain syödä ja juoda aamulla ihan normaalisti. Heräsin viiden jälkeen vessaan ja sen jälkeen en saanut enää nukuttua. Pyörin ja hyörin kotona kunnes ystäväni tuli minut hakemaan. Aamulla olo oli tukala kävellessä, mutta muuten ihan ok. Selkeästi kuitenkin kipeämpi kuin eilen. Ei mitään sellaista kipua että olisi tarvinnut kipulääkettä, mutta vihlovaa kipua erityisesti kävellessä tuli munasarjoista.

Lähdettiin klinikalle. Klinikalle saapuessani minulle laitettiin kanyyli ja sain panadolin. Odoteltiin jonkin aikaa ja sitten siirryttiin toimenpidehuoneeseen. Housut pois ja sängylle ja jalat telineisiin. Lääkäri aloitti ultraamalla. Toivoin että vasen munasarja olisi tullut esiin mutta nyt olikin käynyt toisinpäin. Oikeakin munasarja oli kadonnut ja yhden yhtäkään follikkelia ei näkynyt yhtään missään. Tässä vaiheessa nousi paniikki. Pyydettiin yksi kätilö lisää paikalle. Vatsaa painamalla saatiin munasarjat näkyviin.

Painaminen sattui ihan todella paljon. Sain suonensisäisesti kipulääkettä ja rauhoittavaa mutta olin kipeä. Painaminen tuntui siltä kuin rakko olisi haljennut. Itse pistäminen ja punktoiminen ei sattunut niin paljoa. Eli varmaankin jos munasarjat olisivat olleet paremmin saatavilla niin punktio ei olisi ollut niin vaikea toimenpide. Onneksi se kuitenkin oli lyhyt. Jo hetken päästä aloittamisesta labrasta kuului että eka munasolu on löytynyt.

Molemmat munasarjat saatiin punktoitua ja 30 follikkelia punktoitiin. 20 niistä oli munasolu! Olen niin onnellinen. OIkein loistava lukema. Saan huomena tietää kuinka moni niistä on hedelmöittynyt.

Punktion jälkeen kipu rauhoittui. Liikkuessa tuntuu kipua mutta pärjään oikein hyvin. Ei ole tarvinnut enää ottaa kipulääkettä ja paikallaan ollessa on aika lailla kivuton olo. Eli tuskallista oli se 15 minuuttia joka punktioon taisi mennä. Kyllähän se kesti, mutta en mä ainakaan huutamisellani helpottanut asiaa yhtään...

Täytyy kyllä vielä kehua kuinka loistava henkilökunta tuolla on. Aivan ihanat kätilöt ja aivan huipputyötä tekevät lääkärit. Ei ollut helppo punktio mutta onneksi oli kokenut konkari sen tekemässä ja kaikki saatiin punktoitua. Nyt vain odotellaan millainen blastokysti saldo tulee..

Sain punktion jälkeen pregnylin ja maanantaina tähdätään tuoresiirtoon. Vielä on kuitenkin pieni EHKÄ, sillä nyt on tärkeää seurata omaa vointia ennen siirtoa. Ja jos näyttää siltä että on aivan liian iso riski saada hyperstimulaatio niin tuoresiirto jätetään tekemättä.

2 kommenttia:

  1. Vau mikä määrä! Hyvin selvisit, vaikka et helpoimman kautta päässytkään. Toivottavasti ensi viikolla onnistuisi alkionsiirto. :) Pidän peukut pystyssä. <3

    VastaaPoista