13. syyskuuta 2019

Munasolupunktion jälkeen: vointi ja alkiomäärä

Noniin nyt on 2 päivää mennyt punktiosta ja edelleen ollaan toipilaita. Istuminen ja makaaminen useimmissa asennoissa on kivuton tai niin pientä kipua että sen kanssa pärjää. Mutta silloin kun liikkuu niin kipua riittää alavatsalla  joten pääasiassa on tullut maattua kotona. Alkaa jo pikku hiljaa nuppia kiehuttaa ja tänään vain sairasloma piteni viikonlopun yli. No parempi levätä kuin kärsiä hyperstimulaatiosta ja työni on sen verran fyysisesti raskasta että en kyllä nyt pystyis sitä edes tekemäänkään.  Koetan nyt siis levätä ja  juoda runsaasti.

Punktiossa saatiin siis kerättyä 30 follikkelia (munarakkulaa), joista löytyi 20 munasolua. Munasoluista kuitenkin vain 11 olivat kypsiä (eli hedelmöittymiskykyisiä) ja niistä 7 hedelmöittyi. Sain kuulla tämän uutisen eilen ja tuli itku. Tuntui että tästä ei jää käteen mitään.

Sain kuitenkin tänä aamuna uuden informaation hedelmöittyneiden munasolujen tilanteesta ja kaikki seitsemästä olivat lähteneet jakaantumaan alkioiksi. Minulla on nyt siis 7 alkiota. Vielä voi käydä suuri kato, koska alkioita viljellään blastokystivaiheeseen asti eli 5 päivän ikäisiksi (maanantai). Elinkelvottomat (näin karusti sanottuna) karsiutuu ihan luontaisesti pois. Toisaalta se on lohduttavaa: jos se ei selviä 5 päivän ikään asti niin ei se olisi selvinnyt todennäköisesti kohdussakaan.

Joten nyt vain toivotaan näiden 7 pienen alkion puolesta että mahdollisimman moni niistä jaksaisi maanantaille. Maanantaina taas uusi lääkärinkäynti jossa arvioidaan kuntoani tuoresiirtoon (eli ettei ole liian iso hyperstimulaatioriski) ja sitten tehdään alkionsiirto ja muut laitetaan pakkaseen TAI kaikki laitetaan pakkaseen ja siirretään yksi vasta ensi kierrossa.


12 kommenttia:

 1. Vaikka kato oli suuri, niin 7 on silti vielä ihan hyvä tulos! Monilla tulee vain sen verran munarakkuloita koko stimulaatiosta. Meille sanottiin hoitojen alussa silleen karkea arvio, että yleensä 50% alkioista (hedelmöittyneistä munasoluista) selviää nykyään blastoiksi, eli varmasti saat vähintään 3, ellei 4-5 hyvää blastoa talteen. Meilläkin oli sitten loppupeleissä se blastomäärä vielä paljon enemmän, kuin 50% hedelmöittyneistä munasoluista.
  Nyt vaan lepoa ja vettä ja toivotaan, että saisit maanantaina pienen kyytiläisen matkaan!

  VastaaPoista
 2. On tässä sun matkalla kyllä ollut takapakkeja. Mutta ainakin ylemmän kommentin mukaan vaikuttaa silti vielä ihan hyvältä ja kuten itsekin sanoit, tuossa ainakin karsiutuu jo pois ne, joista ei olisi ollut muutenkaan jatkamaan matkaa. Toivottavasti mahdollisimman moni selviää ja siirto saadaan tehtyä jo nyt. :)

  VastaaPoista
 3. Tätä sun matkaa on ollut mielenkiintoista seurata. Se on käynyt ainakin selväksi, että lapsettomuushoidot ovat todellakin henkisesti ja fyysisesti rankka rupeama. En ole koskaan seurannut kenenkään läheisen niitä käyvän läpi, joten opettavaista näitä lukea. Aika moni lukija pitää varmasti sulle peukkuja tälläkin hetkellä, oikeastaan aika ihana ajatus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kommentti!

   Tarkoituksenani ei ole vain dokumentoida asioita itselleni muistiksi vaan myös nimenomaan muille kertoa mitä tämä on. Niille, jotka käyvät tätä samaa läpi tai niille jotka eivät. Lapsettomuushoidot on niin vieras asia ihmisille. Ne jotka ei käy tätä läpi niin ei heillä tosiaan ole yleensä minkäälaista käryä mitä tämä on. Saattavat ajatella että pari hormonilääkettä ja sit tulee vauva. Joten olen niin iloinen siitä, että tämä blogini levittää tietoisuutta siitä mitä tämä oikeasti on. :)

   Olen niin kiitollinen kaikista niistä ihmisistä jotka pitävät mulle peukkuja ja elävät hengessä mukana. <3

   Poista
 4. Sormet ristiin, toivotaan parasta! Saako työstä sairasloman muuten palkallisena, kun syy on lapsettomuushoitojen oireet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsettomuushoidoista johtuva sairausloma voi olla palkallista tai palkatonta, riippuen monestakin seikasta. Osassa työehtosopimuksia Z-koodit (joihin munasolupunktio kuuluu) on palkattomia, koska ne katsotaan vapaaehtoisiksi toimenpiteiksi. Osa työpaikoista maksaa silti, koska haluavat olla kivoja työntekijöilleen, tai palkkis ei vaan oo ihan kärryillä. Osa klinikoista (lähinnä yksityiset) saattaa laittaa sairaslomatodistukseen jonkun muun koodin, esim. vatsakivusta, jolloin palkan saa. Tiedän myös ainakin yhden suuren työnantajan, joka liiton kovistelun jälkeen maksaa palkan lapsettomuushoitojen poissaoloista jos kyse on sairauteen perustuvasta hoidosta, eli lapsettomuuden syy on esim. endometrioosi. Eli aikamoinen vyyhti toi palkattomuus/palkallisuus.

   Poista
  2. Nuukis vastasikin jo kattavasti kysymykseen :)

   Poista
 5. Voih, niin elävästi tulee omat muistot vuoden takaa mieleen! Tuli itselle ainakin yllätyksenä, että se piinaavin vaihe alkoi oikeastaan vasta punktion jälkeen, kun oli niin monta askelmaa missä hävikkiä tuli. Harmi että kypsiä oli vain reilu puolet, mutta sille ei vaan mahda mitään, hedelmöittymisluku sentään osui aika hyvin normaaliin :) Toivotaan, että kasvunsa aloittaneet alkiot olisi sitkeitä sissejä <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos matkasi jakamisesta. Itsellä ei näkynyt kuin 5 follikkelia. Hoidot aloitetaan ensi viikolla. Pelottaa kuinka käy. Nytkin tuli itku. Syli saattaa jäädä tyhjäksi.

  VastaaPoista