15. syyskuuta 2019

Rautatiputus - matala ferritiini

Aikaisemmin kirjoitin tässä postauksessa Puhdin raskaanaolevien labrapaketista siitä, että oma ferritiini eli varastoraut-arvoni oli matala. Jos mietitään Suomen viitearvoja, oli se ihan normaalin rajoissa mutta jos miettii esimerkiksi Britannian viitearvoja niin olin aivan rajoilla raudanpuutediagnoosin saamiseen. Oma ferritiiniarvoni oli siis 32. Se ei ole alin mahdollinen, mutta alhainen.

Edellisessä postauksessa löytyy myös linkki Dextran artikkeliin siitä, että raskautta yrittäessä ferritiinin olisi hyvä olla väh. 50. Normaalisti omaa rauta-arvoani olisi voinut nostaa suun kautta otettavalla raudalla, mutta koska IVF hoitokierrokseni oli alkamassa niin päätettiin että tehdään rautainfuusio toiveestani, sillä suun kautta otettavalla raudalla ei arvot olisi ehtineet nousemaan yli 50. Rautainfuusio taas nostaa arvon heti. Rautainfuusio on kallis, melkein 400€ mutta toisaalta koko hoitosyklini on noin 5000€ joten eihän se nyt enää siinä tunnu, halpa asia, jos se oikeesti tuloksiin vaikuttaa.

Ferritiinihän on ollut vähän sellainen "muotijuttu" enkä oikein itsekään tiedä, että onko sillä oikeasti merkitystä, mutta halusin katsoa tämänkin kortin. Olin lukenut paljon kaikenlaisia kokemuksia rautainfuusiosta ja olin kerännyt netistä kauhukokemuksia siitä kuinka olisi päänsärkyä, pahoinvointia, nivelkipuja tai väsymystä parin viikon ajan. No oma kokemukseni oli aivan täysin päinvastainen.

Menin klinikalle ja minulle laitettiin kanyyli. On kaksi eri tapaa antaa rautaa suoneen: joko "raakana" tai sitten sekoitettuna keittosuolaliuokseen. Mä päätin ottaa raakana, kokeiltiin ensin pieni annos. Ei tuntunut missään. Väliin sujautettiin aina vähän keittosuolaa ruiskusta. Koko annos oli annettu 12 minuutissa, minimissään sen voi antaa 6 minuutissa. Koko anto ei tuntunut yhtään missään. Kuten ei myöskään ollut mitään oireita tiputuksen jälkeenkään. Olin aivan hyvävointinen.

Olenko sitten huomannut eroa voinnissa? Olen aika varma, että olen pirteämpi kuin aikaisemmin huolimatta IVF hoidoista. Herään nykyään hyvinkin aikaisin aamulla pirteänä ja valmiina nousemaan ylös sängystä kuin aikaisemmin taas aamut ovat olleet kaikkein vaikeimpia. Jaksan koko päivän ihmeellisen hyvin. Ei ole yhtään itseni tapaista herätä kuuden aikaan, mutta en ole tainnut nukkua minään aamuna kahdeksaan vaikka teen pääasiassa tällä hetkellä iltatöitä (eli pääsen klo 22 töistä). Jännää! Lisäksi ehkä tuntuu, että ihoni kunto on parantunut, en tiedä, mutta pieni ajatus on, että siihenkin se olisi voinut vaikuttaa.

Raskautumisen vaikutukseen siitä ei toki vielä voi sanoa. Saa nähdä. Toivotaan parasta!

2 kommenttia:

  1. Heippa! Ja ensinnäkin onnea raskaan sarjan hoidoissa onnistumisesta! Meillä on tässä kierrossa alkamassa ensimmäinen ivf-hoitomme. Ferritiinini on kuitenkin matalahko: 36. Keväällä se 24 eli nousu on ollut hidasta. Eilen pohdittiin, pitäisikö kuitenkin siirtää rautaa sisäisesti vielä ennen alkion siirtoa... Mihin kohtaan kiertoa ja suhteessa tuoresiirtoon infuusio tehtiin sulle? Lääkäri tuumasi, että sen voisi hyvin tehdä osana punktiota.

    VastaaPoista
  2. Itseäkin kiinnostaisi tämä ja myös se paljonko infuusio rauta nostaa arvoa.

    VastaaPoista