1. joulukuuta 2019

Sukusolujen luovuttajaksi

Näin itsellisenä naisena perhettä hankkiessa lämmittää sydäntä niin paljon sukusolujen luovuttajat. Ja me ei olla ainut ryhmä, joka sukusoluja tarvitsee. Ei tarvitse olla kyse sosiaalisesta lapsettomuudesta vaan ihan muusta tahattomasta lapsettomuudesta. Itsellisten ja samaa sukupuolta edustavien parien lisäksi sukusoluja tarvitsevat lastaan yrittävät heteroparit, joilla on mahdollisesti ongelmia omien sukusolujen kanssa tai kantavat jotain perinnöllistä sairautta. Onpa parin toinen osapuoli saattanut vaikka sairastaa syövän ja tämän takia ei pysty lisääntymään. Syitä lahjasolujen käyttöön on useita, yhteistä on kuitenkin se että kaikilla on pohjaton toive omasta lapsesta.

Lahjasukusoluhoitoja on pidempään käyttänyt Suomessa yksityiset lapsettomuusklinikat. Julkinen puoli ei ole tehnyt lahjasukusoluhoitoja vaan kaikki puolisosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta ovat joutuneet kallistumaan yksityisiin lapsettomuusklinikoihin. Nyt kuitenkin esim. HUS ja TAYS ovat aloittanet lahjasukusoluhoidot ja tällä tavoin myös mahdollistaneet perhe- ja seksuaalivähemmistöille mahdollisuuden edullisempiin julkisen puolen hoitoihin. Mutta että hoidot voidaan aloittaa julkisellakin sektorilla, tarvitaan sukusolujen luovuttajia ja erityisesti naisia! Alla olevasta kuvasta näet HUS:n kriteerit, jotka pätevät kyllä aika yksi yhteen muidenkin paikkojen kanssa.


Omalla tulevalla lapsellani siis ei ole isää vaan siittiöiden lahjoittaja tai luovuttaja, millä nimellä häntä haluaakaan kutsua. Ja voi että olen kiitollinen siitä, että hän mahdollistaa minulle äitiyden ja oman lapsen. Ei sellainen ihminen voi olla itsekäs ja paha. Lahjasukusoluhoidoista ei saa suuria korvauksia, joten rahan takia niihin ei lähdetä.  Useammat paikat toki maksaa kaikki hoitoihin liittyvät kulut ja lisäksi naisille pienen korvauksen munasolujen kypsytyksestä ja keräyksestä aiheutuvasta kärsimyksestä.

Sukusolujen luovutusta ohjaa lainsäädäntö. Kaikissa tilanteissa sukusoluluovuttajan tulee suostua siihen, että hänen henkilötietonsa ilmoitetaan Valviran ylläpitämään luovutusrekisteriin.

Suomessa luovutetusta sukusolusta syntyneellä henkilöllä on 18 vuotta täytettyään oikeus saada selville luovuttajan henkilöllisyys. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsi saattaa tulevaisuudessa ottaa yhteyttä luovuttajaan. Sukusoluluovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia eikä velvoitteita liittyen syntyvään lapseen.

Itse haluan ehdottomasti luovuttaa vielä kunhan olen saanut oman lapseni maailmaan jos vain kriteerit täyttyvät. Jos sinua kiinnostaa sukusolujen lahjoittaminen tutustu asiaan rohkeasti. Kannattaa myös soitella klinikoille jos jää jotain kysyttävää ja mietityttävää.

Katso täältä:

HUS Sukusolupankki
TAYS sukusolujen luovutus

Ja jos paikkakunnallasi ei ole julkisen sektorin toimintaa vielä tai haluat lahjoittaa ennemmin yksityiselle niin googlettele rohkeasti lapsettomuusklinikoita! Varmasti kaikki ottavat ilomielin lahjoittajia vastaan.

Tämä postaus ei ole tehty yhteistyössä kenenkään kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti