17. helmikuuta 2020

Ennenaikaiset supistukset raskausviikolla 24

 Jos joku on seurannut instagramiani niin tietääkin jo, että olen tällä hetkellä sairaslomalla. Jos et vielä seuraa instaani niin kannatan, siellä saat reaaliaikaisempaa päivitystä siitä mitä mulle kuuluu. Päivittelen toki blogia pari kertaa viikossa, mutta instagramiani melkein päivittäin. Instagramista löydät minut nimimerkillä yksinlapseton.

Työni on fyysisesti rankkaa ja tahti työpaikallani on kiihtynyt tässä viikko viikolta. Se taas ei sovi ollenkaan siihen että oma vointi tulee raskaammaksi viikko viikolta. Mulla on ollut lisääntyvissä määrin aina iltaa kohden harjoitussupistuksia sekä sen lisäksi menkkamaista jomotusta alavatsalla ja alaselässä. Lisäksi nivuset ja reidet ovat poltelleet. Lisäksi voimat ovat menneet taas palanneen raskauspahoinvoinnin kärsimiseen ja siihen että töissä ei ehdi syömään sitten kun iltaa kohden pahoinvointi alkaa helpottamaan.

Tämä kombo ei oikein onnistunut ja otin yhteyttä neuvolaan. On ensinnäkin ihan mahdottoman vaikeaa, ainakin täällä pk-seudulla, tietää mistä saa apua raskaana ollessaan. Neuvolasta sanottiin että neuvolalääkärille ei pääse ylimääräisille käynneille ja kun kyse on töissä jaksamisesta niin pitäisi ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon. Työterveyshuolto sanoi ettei kuulu heille. Soitin myös lapsettomuusklinikalleni ja olisinkin päässyt sinne lääkäriin, mutta kun oma lääkärini onkin poissa ainakin huhtikuun loppuun saakka niin ei tuntunut hyvältä mennä sinne ja maksaa useita satoja euroja vieraan lääkärin vastaanotosta. Olo ei myöskään ollut sellainen, että synnytys olisi jollain tavalla käynnissä ja olisi ollut ihan päivystyksellinen asia joten päivystykseenkään en viitsinyt hakeutua.

No, kävi onni ja neuvolassa olikin tällainen opetusvastaanotto erään huippugynekologin johdolla. Pääsin sitten supistelujen takia sinne. Kyllä siinä pikkuisen jännitti kun vastaanottoa seurasi 7 lääketieteen opiskelijaa sekä yksi kätilöopiskelija, mutta toki tiesin sen etukäteen. Vastaanotto oli kuitenkin hyvä ja opin paljon itsekin.

Minulta on seurattu tulehdusarvoja koko raskauden ajan koska jo alkuraskaudessa ne oli pikkuisen nousussa. Ne ovat nousseet raskauden edetessä mutta hyvin vähän. Lääkäri ei nyt varsinaisesti ollut huolissaan, mutta se on ehdottomasti asia jota tullaan seuraamaan nyt 2-3 viikon välein verikokeilla. Infektio on kuitenkin suurin syy ennenaikaiselle synnytykselle. Todennäköistä kuitenkin on ettei tulehdusarvojeni nousu nyt liity mitenkään siihen että kohdussa olisi jokin infektio. Myöskään virtsatietulehdusta eikä bakteerivaginoosia ole. Onneksi!

Tehtiin sisätutkimus ja ultraääni ja todettiin, että kohdunsuu ei ole lähtenyt kypsymään supisteluista huolimatta. Kohdunsuu on suljettu ja kanavaa onneksi reilusti vielä jäljellä. Supistelua ja vointia on nyt silti seurattava tarkkaan. Vauva oli kasvanut edelleen kauniisti keskikäyrällä ja 24+2 painoi siis 707g. Hän hengasi jälleen pää alaspäin.

Sain 2 viikkoa sairaslomaa ja koetan nyt ottaa rennosti, syödä hyvin ja levätä jotta tilanne rauhoittuisi. Nyt jo 3 päivän levon jälkeen olo on pikkuisen parempi, mutta huomaa kyllä kuinka väsynyt on. Sairasloma tuli siis oikein kyllä tarpeeseen. Nyt onkin vähän aikaa ajatella itseään ja raskauttaan ja miettiä, että musta on hei tulossa oikeasti äiti!

Mulla on ollut koko raskauden ajan fiilis ja pelko että vauva tulee syntymään ennenaikaisesti. Siksi jokainen päivä ja viikko on plussaa. Kahden päivän päästä ollaankin jo onneksi raskausviikolla 25 ja todennäköisyydet vauvan selviämiseen kasvaa koko ajan. Olen siitä niin onnellinen. Toivottavasti hän malttaa siellä pysyä ainakin yli raskausviikon 30.

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan samalta nuo supistelut kuin mullakin oli töissä. Ja tiedän niin tuon "ei kuulu meille"-rumban. Mulle sanottiin silloin, että työterveys määrää yhteistyössä neuvolan kanssa pitkät saikut, jos syynä on pelkät supistukset ilman, että ne tekee mitään haittaa kohdunsuulle. Lisäksi oli kuluttavaa, kun aina vaan kirjoitettiin kaksi viikkoa saikkua ja sit piti ravata lääkäreillä. Kunnes mun onneksi lopulta tavallisella neuvolalääkärikäynnillä huomattiin ihan sattumalta ultrassa, että supistuksethan tekeekin tuhojaan ja sit oli saikkua ja lepoa koko loppuaika.

  Toivottavasti sulla helpottaa noi ja jos ei, niin matalalla kynnyksellä vaan sitten lisää saikkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo se on kyllä kumma miten tällaisiin asioihin ei ole selkeitä suuntia vaan aina on tota "ei kuulu meille" rumbaa. Se on niin ärsyttävää! Viimesimmäksi jaksais enää sellaista kun muutenkin tukala olo.
   Täytyy joo katsoo että miten tässä nyt tilanne rauhoittuu vai pitääkö hakea lisää saikkua. Toisaalta töissä päivät menee nopeammin kuin kotona mutta toisaalta taas se olo on ihan hirveää..

   Poista
 2. Olin myös sairaslomalla samoista syistä. Soitin vain terveyskeskukseen ja saman tien sai ajan. Useamman kerran itseasiassa. Varmaan raskaana olevat hoidetaan kiireellisesti oireiden perusteella.

  VastaaPoista