29. huhtikuuta 2020

Itse tehty Big mac hampurilainen ja resepti (inspiraatio Arttu Lindeman)

Mulla on ollut oikeastaan koko karanteeniajan ihan hirvee mäkkärihimo. Se on ollut mun yksistä raskaushimoista. Oon vaan kerran saanut mäkkäriä tässä kuuden viikon aikana (mikä on kyllä terveyden kannalta hyvä asia), ja kotiinkuljetuksena mulle ei saa sitä tilattua, joten kun Arttu Lindemanin youtubevideo tuli vastaan Big macistä, joka tehdään kotona kastikkeita myöten niin pakkohan se oli testata!

Yllä näkyvä kuva osoittaa, että ainakin ulkonäkö on Big maccia muistuttava. PIhveistä tuli hieman liian pienet, mutta sämpylät oli isompia kuin Big macissä. Lisäksi laitoin yhden juuston liikaa (kauheeta), koska halusin.

Kastike olikin sit toinen juttu. Tein tuon Lindemanin ohjeen mukaan ja siitä ekasta satsista tuli ihan hirveän makuinen! Noita sipuli, valkosipuli ja paprikamausteita oli aivan liikaa verrattuna majoneesiin ja se maistui niin jauhoiselta paprikamajoneesilta että päätin heittää sen roskiin ja istuin hetken hormonipäissäni ja melkein itkin, etten saakkaan Big maccia. No testasin uudestaan pienemmillä maustemäärillä (varsinkin kun huomasin että mun paprikamauste purkissa luki vahva) ja siitä tuli jo paljon parempi! Kannattaa siis varautua siihen, että aloittaa kastikkeen tekemisen PIENILLÄ maustemäärillä ja maistelee välillä milloin saadaan autenttinen Big mac fiilis.

Kastike on oikeestaan se vaikein osio tässä reseptissä ja muuten sitten tää on helppoo ku heinänteko. Sotkua kyllä syntyi ihan järjettömästi, en ollut kovin siisti kokki, mutta kaikki oli sen arvoista. En myöskään yleensä tykkää itsetehdyistä jauhelihapihveistä mut nää oli aika jees! Pihveistä vaan tuli vähän paksumpia kuin yleensä, mutta eipä se haitannut. Yhen burgerin jälkeen oli muuten raskaanaolevakin aika täynnä!

Noniin ja nyt seuraa resepti. Eli burgerin tekoon tarvitset:

  • Burgersämpylöitä tai itsetehtyjä sämpylöitä
  • Naudan jauhelihaa (17% toimi hyvin)
  • Jotain kunnon tavallista majoneesia kuten Hellmans 
  • Cheddarjuustoa
  • Sinappia
  • Ketsuppia
  • Sipulijauhe
  • Valkosipulijauhe
  • Paprikajauhe
  • Pippuria
  • Suolaa
  • Öljyä paistamiseen
  • Margariinia/voita 
  • Sipulia
  • Salaattia
  • Suolakurkkua
Resepti on mukailtu tältä Arttu Lindemanin videolta ja sieltä voit katsoa esimerkiksi missä järjestyksessä Big mac oikeaoppiseesti  kootaan. Oma muokattu reseptini siis tulee tässä. Kastike riittää yhteen burgeriin joten jos teet enemmän niin tee ohje ainakin tuplana jotta ei tarvitse kitsastella.



Big mac kastike: 

 tl = teelusikka

4 reilua tl laadukasta majoneesia 
1 tl ketsuppia 
1/3 pientä sipulia pilkottuna
1/2 tl sinappia
0,1-1 tl valkosipulijauhetta
0,1-1 tl sipulijauhetta
0,1-1 tl paprikaa
3 siivua suolakurkkua pieneksi pilkottuna

Muuten burgerin resepti on tässä:
1. Sekoita kastike ainekset sekaisin. 
2. Leikkaa sipuli pieneksi kuutioksi sekä Salaatti ohueksi suikaleeksi 
3. Jaa sämpylät kolmeen osaan ja paahda ne pannulla. Sämpylöiden sisäpinnat ja keskiosan molemmat puolet kannattaa voidella margariinilla/voilla.
4. Pyöritä jauhelihasta (yhteen pihviin n. 80-100g lihaa) pullat ja sitten levitä ne oikein littanoiksi pihveiksi (nää oikeesti paisuu paksuutta ja vetäytyy ympäryyttä pannulla). Paista pannulla pihvit ja lisää suola ja pippuri pintaan. 
5. Kasaa hampurilainen ja nauti! Videossa näkyy oikea kasausjärjestys tai sitten tee omalla tyylillä!

Bon appetit! Kerro jos teit ja miltä maistui ja laita kuvaa instassa! :)

2 kommenttia:

  1. Se on kyl Big Mac eikä Bic Mac :D Olkoon toki suomeksi vaikka pikmäk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hitto. Niin tietenkin on.. Mikäköhän lie aivopieru.

      Poista