26. toukokuuta 2020

Kuukausibudjetointi uusiksi - kategoriat ja tilit ja säästöt sekä sijoitukset


Noniin! Olen nyt pari kuukautta pyöritellyt erilaisia budjettisuunnitelmia ja exceleitä ja sitä ja tätä ja osa on osoittaunut toimivaksi ja osa ei. Mulla on monisivuinen excel jonka täyttäminen ei nyt ihan tarpeisiini ollutkaan hyvä. Joten tein uuden excelin, hieman simppelimmän ja erilaisilla kategorioilla.
Luulen, että tämäkin tulee vielä muuttumaan, mutta muutoshan on hyvästä. On kivaa nähdä, mikä lopulta toimii ja mikä ei omassa elämässä.

Kategoriat budjetissa 


Aikaisemmin olin kategorisoinut kuukauden käyttörahat vain könttäsummaksi johon käytännössä kuului kaikki mitä kulutan laskujen jälkeen eli ruoka, koti, vaatteeet, lääkkeet, hygienia, ravintolat yms. Jotenkin se kuitenkin ahdisti. Halusin jotenkin selvemmän budjetin. Ja kuitenkin sitten erottelin ne menot omaan exceliin. Lisäksi en jotenkin halunnut laittaa penniäkään mihinkään muuhun kun siihen ruokaan ja tuntui syntiseltä käydä ostamassa kaksi imetyspaitaa, jota ei muka oltu kategorisoitu. Haluan että minulla on myös rahaa varattuna hupiin, jotta sitä on ns "sallittua tehdä" eikä ala ahdistamaan. Huomaan, että pidemmän päälle ei kuitenkaan tule elämänlaadusta mitään jos ei käytä rahaa yhtään mihinkään muuhun kuin pakolliseen.

Näin ollen nyt kuukausibudjettirunkoni näyttää tällä hetkellä seuraavanlaiselta:Tässä on tavallaan kuukauden kiinteät menot. Lisäksi tuohon tulee periaatteessa kiinteänä menona luottokorttilaskun lyhennys kuukausittain niin kauan kun sitä on jäljellä, mutta koska summa vaihtelee niin budjetoin sen aina joka kuukaudelle sitten erikseen. Vakuutuksien kuukausisumma nousi taas kun alkoi uusi vakuutuskausi, huoh. No ei voi mitään.

Voin muuttaa kuukaudessa noita suhteita päivittäiskulutuksen, hupin, vaatteiden ja vauvan tarvikkeiden välillä jos siltä tulee näyttämään. Minulla on näille myös omat tilit verkkopankissani joten on helppoa erotella rahat sinne. Ensin ajattelin kirjekuorimetodia, mutta päädyin siihen etten jaksa alkaa leikkimään käteisen kanssa ja tuosta on sitten helposti mahdollinen ylijäämä siirrettävissä. Seuraavassa kappaleessa esittelen tilini. 

Tilini

 

Pohdin tosiaan pitkään, että alanko tekemään budjettiani eri tileille vaiko sitten kirjekuorimetodilla käteisenä. Päädyin kuitenkin siihen, että nyt pandemia-aikanakin on kivempi pelaa kortilla ja tileillä kun pyöritellä kovasti käteistä. Lisäksi ajattelin, että tililtä on helpompi siirtää sitten ylijäämiä puskuriin. Tosin tililtä on myös helpompi tuhlata ja siirrellä tarpeettomasti rahaa, mutta kokeillaan nyt mennä näin. Jos budjetit alkaa kovasti paukkumaan niin pitää sitten miettiä miten asian hoitaa että alkaako sitä käteistä vaan pyörittämään.

Omassa pankissani ei maksa uusien tilien teko tai ylläpito vaan maksan könttäsumman kuussa palvelumaksuja oli minulla sitten tilejä kuinka paljon tahansa, joten minähän en niissä säästellyt.

Tällä hetkellä verkkopankistani löytyy seuraavat tilit päivittäiskäyttöön:

Ruokatili (tänne jätän kuukaudessa tuon 260€ kuten yllä budjetissa)
Laskutili (tänne siirrän kaikki laskuihin menevät rahat, ja ylijäämät jää seuraaviin tuleviin laskuihin, täältä en siirrä rahaa pois)
Hupitili (tänne siirrän ylläolevasta budjetista 70€)
Omat menot (tänne tulee ylläolevasta budjetista 30€)
Lapsen menot (tänne tulee ylläolevasta budjetista 40€)
Lisäksi minulla on erilaisia tilejä lyhyempiin ja pitkäaikaisiin säästöihin ja sijoituksiin. Pitkäaikainen puskurini, jonne nyt alussa pyrin kerryttämään 1000€ käteispuskurin ja sitten sen jälkeen 3kk tuloja vastaava summan niin on eri pankissa. Samassa pankissa on myös osakesäästötilini. Arvo-osuustilini taas löytyy Nordnetistä. Muut tilit on tässä pankissa jota käytän säännöllisesti.

Joulutili
(siirrän tarvittaessa rahaa jos en säännöllisesti pysty, mutta tulevaisuudessa olisi kiva budjetoida vuoden aikana tähän erikseen jo rahaa)
Matkatili (siirrän tarvittaessa rahaa jos en säännöllisesti pysty, mutta tulevaisuudessa olisi kiva budjetoida matkustukseen jo erilleen rahaa koska tämä on ollut usein syynä luottokorttilaskuihini)
Yllärimenotili (tänne yritän kerätä aina ylijäämät kuukausibudjeteista, tähän kuuluu erilaiset lahjat, synttärit, yllärimenot ja täältä saa nostaa rahaa pienemmällä huonolla omalla tunnolla kuin puskurista)

Pitkäaikainen puskuritili (tänne kerään aluksi 1000€)
Arvo-osuustili (tämä on samalla myös hätähätähätävarapuskuri ja korvamerkitty lapselle, tarkoitus on tarvittaessa maksaa täältä myös lapsen isoja menoja kuin hän on vanhempi jos muuten ei rahat riitä)
Osakesäästötili (tulen toivottavasti käyttämään tätä hyvin vähän vielä ennen kuin saan luoton maksettua ja puskurin 1000€ kerrytettyä)

Lisäksi kunhan lapsi on syntynyt ja henkilötunnus saatu niin lisään vielä listaan lapsen oman tilin ja lapsen arvo-osuustilin.

Säästöt ja sijoitukset  


Myös säästö- ja sijoitussuunnitelmani on menneet ihan uusiksi, kuten yltä voi päätellä, koska en nyt näköjään vaan voi säästää vain sinne puskuriin ensin vaikka pitäisikin... I know. Joten nyt mulla on osakesäästötili ja arvo-osuustilikin avattuna. Mutta kun halusin iskeä nyt edes pienillä summilla tähän hetkeen kun kurssit ovat alhaalla ja toisaalta halusin kokeilla osakkeenosamistustakin, se olkoon tämmönen mun pikku "leikkiluola", johon nyt meni rahat ennemmin kun tuhlaamiseen. Voitte siis kutsua minua nyt osakkeen omistajaksi! Osakesäästötililleni meni tässä kuussa huikeat 100€ rahaa ja voin ilokseni todeta, että salkku on 7% plussalla! Eli minulla on 107€ arvosta siellä osakkeita. Aika mahtavaa! Toisaalta ehkä parempi niin että tuhlasin tuonne kun johonkin hömpötyksiin.

Arvo-osuustililläni minulla on tällä hetkellä kaksi rahastoa, joihin on tarkoitus säästää kuukausittain. Tavoitteena on 50€ kuukaudessa laittaa tilille ja jakaa ne näiden kahden rahaston välillä. Toinen on kuluton ja toisen kulut taitaa olla 0,2% eli melkein kuluton. Eli koetan pitää tämän sijoitussumman tuossa max 50€ kuussa niin kauan kuin olen saanut 1000€ puskurin ja luottokortin maksettua. Sitten summaa voi pikku hiljaa alkaa nostamaan puskurin kerrytyksen ohella.

Sellaista suunnitelmaa. Toivon että tällainen suunnnitelmallisuus ajaa minut pois luottokorttikulutuksesta. Ainakin tää on jotenkin nyt toiminut tämän toukokuun tosi hyvin ja en ole käyttänyt luottokorttia ollenkaan. Lisää pian toukokuusta ja ensikuun budjetista kunhan kuu vaihtuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti