16. toukokuuta 2020

Raskauspäivitys rv 35-37 - täysiaikainen raskaus, onko kaikki hyvin?

Enpä olisi uskonut, että teen tällaisen päivityksen, tällä hetkellä mennään jo raskausviikolla 37+3. Mulla oli koko raskauden ajan tosi vahva tunne siitä, että vauva syntyy ennenaikaisena ja vieläpä oikeasti hyvin ennenaikaisena. Olin varma että synnytän ennen raskausviikkoa 28 ja ennenaikaisia supistuksiahan minulla olikin todella paljon. Kun raskaus meni yli 28 viikon niin sitten edelleen oli semmoinen tunne, että kyllä se tulee ennen rv 35. Kun päästiin sinne asti niin aloin pohtimaan, että jaa. Nyt tuntuu siltä että tää ei taida tullakaan ennen yliaikaisuutta!

Ja siltä näyttää. Tai ei ainakaan missään nimessä tapauksessa näytä siltä että tulisi jo. Mulla on ollut tosi vähän harjoitussupistuksia nyt tässä kotona olon aikana. Eipä oikeastaan kun välillä sellaisia kivuttomia tuntemuksia, muttei mitään kipeitä supistuksia. Muutenkin olo on ollut pääasiassa tosi hyvä: oon käynyt kävelylenkeillä kerran tai pari päivässä semmoisen tunnin verran. Se on kyllä ollut ihan mahtava juttu, koska pitää jotenkin paljon virkeämpänä.

Ainoat "vaivat" joista olen kärsinyt on häpyluuliitosten kivut varsinkin pidempien kävelylenkkien jälkeen, tuntuu että kun sitten menee vaikka makuulle niin kyljen kääntäminenkin katkaisee sun alapään. Hormonit siellä lienee vain löystää luuliitoksia. Lisäksi turvotusta on ollut nyt pari viikkoa ihan kiitettävästi käsissä ja jaloissa varsinkin aamuisin sormet ovat aivan törkeän kipeet ja iltaa kohden taas jalat turpoaa.RV 35 neuvolassa paino oli noussut yli 1kg viikossa, mutta nyt kahdessa viikossa paino on laskenut - 700g, joten lienee pääasiassa turvotusta. Painonnousu on tällä hetkellä + 5 kg lähtöpainoon nähden ja olen ihan tyytyväinen tähän, koska osa on edelleen kyllä ihan puhdasta nesteturvotusta. Verensokerit on pysyneet edelleen hyvin kurissa. Edelleenkään ei yhtään ylitystä.

Vauva liikkuu pääasiassa oikein hyvin ja nyt mitä pidemmälle raskaus on tullut sitä enemmän tunnen liikkeitä ja ne ovat hieman jo paikoitellen kipeitäkin. Ei kuitenkaan merkittävästi. Vauva on (ilmeisesti) nyt pysynyt raivotarjonnassa, mutta omasta mielestäni ei ole vielä kovin laskeutunut kun peppu painaa edelleen aika mojovasti tuolla kylkikaarissa.

Liikehälytys


Yhden kerran jouduin käymään päivystyksessä tuossa 35+4 kun en tuntenut oikein koko päivänä liikkeitä ja 2 tunnin liikelaskennan jälkeen oli vain yksi liike. Otettiin tunti käyrää, joka oli hyvää, en tosin tuntenut vieläkään liikkeitä. Sitten lääkäri ultrasi ja kaikki näytti  muuten hyvältä mutta ei kauheasti näkynyt vartaloliikkeitä (jonkin verran) niin otettiin vielä lisää käyrää jonka jälkeen aloin tuntemaan enemmän liikkeitä ja pääsin pois. Painoarvio oli tuolloin 2,6 kg eli aika lailla keskikäyrällä, ihan pikkasen ehkä alla joten siro neiti tulossa.

 

Raskausmyrkytys?


Nyt eilen perjantaina olikin sitten toinen neuvola, jossa yllätyksekseni olikin proteiinit +1 ja paineet normaalia korkeammat. Tulin kuitenkin kiireellä neuvolaan ja aina ennen oli saanut itsekseen mittailla paineet ja nyt ne mittas terveydenhoitaja, joten epäilin että saattaa olla ihan valkotakkipaineilua. Ajattelin myös, että kun valkovuoto on niin runsasta niin  se voisi nostaa hailakasti protskuja. Nää kliiniset tiedot lisättynä kuitenkin siihen, että mulla oli ollut vähän outoa oloa ja päänsärkyä muutaman päivän sai terveydenhoitajan varalta pistämään lähetteen äitipolille.

Ja yllätykseseni sieltä soitettiinkin iltapäivällä, että voisin tulla Naistenklinikalle päivystykseen varalta jo silloin perjantaina kun viikonloppu tulossa niin tarkastetaan vointi. Miten upeaa palvelua! No onneksi kaveri sattui olemaan juuri kahvilla ja heitti minut Naistenklinikalle. Pääsin heti käyrille, otettiin paineita 5-10 minuutin välein ja ne oli paremmat kuin neuvolassa. Jätin pissanäytteen joka oli kunnossa. Perusverenkuvasta nähtiin että sekin oli kunnossa. Pääsin vielä ultraan, jossa kaikki hyvin (neiti kasvaa edelleen keskikäyrän tuntumassa ja painoarvio oli vähän yli 3kg) ja kotiuduin sitten.

Seurailen nyt paineita ja pissaa kotona mutta vaikuttaa siltä että tosiaan ei olisi viitteitä raskausmyrkytyksestä ainakaan toistaiseksi vaan paineet nousi ihan vaan tilanteesta johtuen, protsku varmaan valkovuodosta ja höntti olo on vaan siitä kun nukun niin huonosti kuten epäilinkin. Mutta ihan loistavaa että tilanne tarkistettiin noin nopeasti ja tehokkaasti!

Nyt vaan sitten lepäillään, odotellaan synnytystä ja nautitaan. Nukkumisesta ei tosiaan kauheasti enää tuu mitään, hormonit pitää hereillä. Mutta siihen on jo tottunut. Koetetaan levätä se mikä saadaan, syödään ja ulkoillaan ja sitten ollaan stressaamatta. Eiköhän se vauva sieltä tule kun on oikea aika :) Viimeisessä päivystyskäynnissä katsottiin pyynnöstäni myös kohdunsuun tilanne ja kanava olikin alkanut lyhentymään hienosti ja kohdunsuun ulkosuu oli sormelle auki. Jotain kypsymistä siis tapahtunut!

Ainiin ja raskauskuviakin muuten tuli otettua. Tuossa ylhäällä muutama näyte. Ensin ajattelin etten mä halua mitään kuvia, mutta nyt oon onnellinen, että nuo on otettu koska onhan tää ainutlaatuista aikaa. On vaan niin huono itsetunto että ahdistaa olla kuvattavana. 

2 kommenttia: