28. toukokuuta 2020

Vauvahankinnat osa 3: nukkuminen, uni, sitteri

Minulla on muutama eri ratkaisu nukkumiseen liittyen. Se on mielestäni tärkeää varsinkin silloin kun on yksinhuoltaja ja huolehtii vauvasta itsekseen. Jotenkin halusin, että on useampi vaihtoehto ja useampi paikka, johon vauvan voi laskea lepäämään. Varsinkin silloin kun on hetkiä, että tarvitsee kädet vapaaksi tai haluaa nukkuakin omassa sängyssään ihan vapaasti.

Ajatuksena on nyt alustavasti, että vauva nukkuisi perhepedissä kanssani, koska se olisi vain jotenkin kätevämpää esimerkiksi imetyksen kannalta, että aina ei tarvitse nostaa vauvaa pois ja takaisin vierestä vaan hän on siinä. Toki vähän jännittää miten perhepedissä uskaltaa itse nukkua, mutta uskon siihen että sitä ei oman vauvan päälle tule kierähtämään unissaan. Lisäksi mietin että unipesä voisi olla hyvä vaihtoehto, tosin siitäkin on niin monia mielipiteitä että onko se turvallinen, että en tiedä uskallanko sitä yöksi ottaa viereen. Unipesää sitten tulee käytettyä varmaankin enemmän päivisin päikkäreillä ja esimerkiksi kehdossa. 

Ensimmäinen tärkeä hankinta oli tottakai pinnasänky, koska se menee sitten myöhemmälläkin iällä. Halusin jonkun hieman normaalista poikkeavan pinnasängyn ulkonäöltään ja löysin hintalaatusuhteeltaan oikein kauniin pinnasängyn. Aluksi tosin mietin että sellainen olisi ollut kätevä, josta saa kokonaan toiden laidan pois tai vaikka ihan juniorisägyksikin jatkettua, kuten esimerkiksi se Stocken pinnasänky. Päädyin nyt kuitenkin tähän ja olen oikein tyytyväinen ostokseen. Muistaakseni pohjan saa säädettyä kolmelle eri tasolle.  Pinnasängyssä kiinni oleva mobile on saatu myös yhteistyönä Vaunulan kanssa.


Ajattelin myös, että jokin liikuteltava sänky olisi kiva ja toisaalta olisi kiva jokin sänky myös minun makkarissani. Makkarini on pieni joten pinnasänkyä sinne ei mahtunut ja toisaalta taas en löytänyt sopivaa sivuvaunua omaan sänkyyni, joka on sen verran korkea, että missään ratkaisussa ei saanut samalle tasolle sänkyä, joten se jäi sitten hankkimatta. Päädyin sitten kuitenkin kauniiseen kehtoon, jonka sain Vaunula.fi:ltä yhteistyönä. Kehto liikkuu näppärästi pyörillä sekä sen pystyy lukitsemaan niin, että se ei keinu tai niin että sitä voi vapaasti keinutella. Myös tuo unipesä sopii siihen jotenkin aivan todella kivasti. Tää oli kyllä ehdottomasti hyvä hankinta vaikkakaan ei tule menemään varmaan kovinkaan montaa kuukautta. Mutta tykkään esimerkiksi siitä ajatuksesta että voin rullata kehdon vaikka keittiöön/olkkariin kun teen ruokaa niin näen vauvan samalla. 

Vaunulalta sain myös korokepalat pinnasängyn ja kehon päätyjen korottamiseen, jos on vaikka vauva nuhainen. Ne tulevat varmasti olemaan hyödylliset ja kätevät. Lisäksi kehtoon tuli peitto ja tyynysetit, jotka varmaankin tulevat käyttöön jossakin vaiheessa. tyynyä tuskin käytän kuin joskus pinnasängyssä, kun vauva on sen ikäinen että tarvitsee, mutta hyvä, että nekin ovat jo valmiina. Kehtoon kuului myös ihanat reunapehmusteet, mutta toistaiseksi ajattelin käyttää kehtoa tuon unipesän kanssa niin että näen myös mitä vauvalle sinne kehtoon kuuluu. 


Näiden lisäksi hankin sitterin ja minkäs muunkaan kuin Baby björnin. Sitä on kehuttu niin maasta taivaisiin ettei sitä voinut jättää ostamatta. Olin ostanut halvalla semmoisen hieman simppelimmän sitterin jollyroomilta, mutta päädyin sitten kuitenkin tähän lopulta ja myin sen toisen sitten kaverille. Haaveena olisi vielä hankkia joku ihanakuosinen käsintehty päällinen tuohon sitteriin. Niitä on aivan ihania!

Mua kiinnostaakin nyt kuulla, että millaisia nukkumisratkaisuja teillä on ollut ja mitkä on olleet käteviä? Puuttuuko minulta ehkä jotain vai onko joku teillä todettu aivan turhaksi ratkaisuksi?

2 kommenttia:

 1. Sanoisin, että se riippuu hirveesti vauvasta ja vaihtelee kovasti heidän välillä. Se perhepeti on varmasti tosi kätevä, mutta esim. meidän vauva ei halunnut ikinä imeä rintaa makaavassa sennossa. Hänen täytyi aina olla sylissä, jotta suostui imemään. Perhepedistä ei siis meille olisi ollut kovinkaan paljon hyötyä. Meillä ei sellaista ollutkaan onneksi. Meillä vauva nukahti ensimmäisen kuukauden parhaiten unipesään, joten sitä unipesää kuljetettiin meillä kehdon ja olohuoneen välillä, niin että päivisin se oli sohvalla, josssa vauva nukkui ja öisin hänen kehdossaan, jossa vauva nukku yöt. Pesä sai hänelle ilmeisesti jotenkin turvallisen olon, sillä sinne hän aina helposti nukahti :D Meillä neiti nukkuu itseasissa vieläkin unipesässä, vaikka ikää on jo 4kk! Me oltiin ostettu onneksi sellanen säädettävä, josta saa toisen pään auki, eli vauva mahtuu sinne vaikka kuinka pitkään. Nyt me ollaan siirretty se unipesä pinnasänkyyn, jossa vauva nukkuu jo yöt eri huoneessa, kun me.
  Useesti silloin kovimpana imetysiakana vauva nukkui päiväunia ihan sylissä imetystyynyt päällä. Jos hänet siitä yritti siirtää sänkyyn, heräsi hän samantien ja ei nukkunut enään :D

  VastaaPoista
 2. Meilläkin oli unipesä, mutta se jäi aika vähälle käytöllä. Ihan pienenä nukkui monesti vaan sohvalla päiväunet ja sen jälkeen vaunuissa parvekkeella.
  Ihan kätevä se on, vaikkei kauheasti käytettykään.

  Meillä vauva on muutamaa ensimmäistä yötä lukuunottamatta nukkunut omassa sängyssään ja syötin aina istualtaan. En pysty kunnolla nukkumaan/joka raaja jumissa jos vauva on vieressä. Edelleen otan silti monesti aamuviideltä tai kuudelta vauvan viereen jos hän alkaa heräilemään, mutta se muutama tunti nyt menee.

  Jos jotain voisin vauvan nukkumisesta sanoa, niin älä totuta vauvaa nukahtamaan tissille (ekan kuukauden saat tehdä ihan mitä vaan), mutta kun siihen ei edes opeta, niin nukuttaminen on paljon helpompaa.

  Ja toinen mitä voisin sanoa on se, että lue vauvan nukkumisesta tietoa. Itse ostin Sleepyn valmennuksen (ei maksettu mainos), ja siitä sain paljon vinkkejä ja tietoa nukkumisesta ja se helpotti meidän elämää todella paljon. Vauva tarvitsee rytmin ja kaikki sujuu paljon helpommin.

  VastaaPoista