26. kesäkuuta 2020

Nimiäiset vai ristiäiset? Juhlan suunnittelua


Vauva on nyt syntynyt ja nimipaperit tulleet postitse. Voi olla että laitan nimihakemuksen menemään jo ennen juhlia, mutta katsotaan. Olisi kiva saada vauvalle pankkitili auki jo ennen ristiäisiä, jonne on vielä reilut 1,5kk aikaa. Tässä postauksessa kuitenkin vähän alustavia ajatuksia juhlista, joita olen pikku hiljaa alkanut miettimään. Mietin juhlia jo raskausaikana mutta se jäi mietinnän tasolle koronaviruksen takia ja sen takia ettei raskausaikana voinut varata täällä Helsingin seudulla kirkkoa tai kappelia tai pappia tai mitään, joten.

Kastetilaisuus ja -juhla

Itse kuulun kirkkoon ja jotenkin tuntui luonnolliselta myös kastaa lapsi vaikkakin en olekaan sen kummempi kirkossa kävijä kuin moni muukaan, eli ehkä enemmänkin "tapakristitty". Monesti tuntuu olevan tapana pitää kastejuhlaa kotona, jossa tapahtuu itse kastetilaisuus ja -juhla. Itsellä on kuitenkin sen verran pieni koti etten koe tänne mahtuvan n. 20-30 henkilöä, jotka olen suunnitellut kutsuvani. Minulla on ollut selvänä koko ajan, että haluan yhden tietyn kappelin kastepaikaksi, koska myös minut on kastettu siellä ja asun sen kappelin lähellä.

Itse juhlapaikaksi pohdin erästä hyvin kaunista tilaa lähellä tätä kappelia. Se olisikin ollut vapaana, mutta hinta kipusi 1500€ jolla tilan saisi 3h ja sitten tietyt tarjoilut. Aikana mietittyäni ajattelin, että hinta todella on aika kallis ja pohdin että oikeasti minulla ei kyllä olee varaa tilaan, joten päädyin sitten pohtimaan muita vaihtoehtoja. Muut vaihtoehdot eivät olleet sen halvempia. Mitään seurakuntatilaa ei myöskään ollut tarjolla kappelin läheltä. No. Palasin lähtöpisteeseen ja päätin sitten varata taloyhtiömme kerhotilan, josta saa ihan kauniin paikan ja sinne saa mahdutettua 20-30 ihmistä. Siellä on myös wc ja pieni keittiö joten oikein hyvä.  Todennäköisesti paikkaan pitää kuitenkin hankkia vähän lisää pöytiä ja tuoleja.

Tarjoilut

Koska päädyin nyt tuohon kerhotilaan niin tarjoilut on joko tilattava jostain pitopalvelusta tai tehtävä itse. Itse alunperin olin ajatellut, että vuokrataan juhlatila pitopalveluineen koska se tulisi niin paljon helpommaksi eikä kenenkään perheestä tarvitsisi tehdä mitään. Mutta rahaahan tässä ratkaisussa säästää.

Itse haaveilen donitsiseinästä, jostain ihanasta kakusta ja sitten muutamista suolaisista ruoista. Täytyy vielä tarkemmin pohtia mitä juhliin oikeasti tulee. Ei ehkä kuitenkaan mitään oikeaa ruokaa, korkeintaan jotain salaattipainotteista. Voisinkin tehdä tästä ihan omaa postausta lähempänä kun tarjoilut alkavat hahmottumaan tarkemmin.

Koristeet ja kukat

Tämä on ihanin osuus! En vielä tiedä haluanko tilata kukkia ihan kukkakaupasta ja joitakin asetelmia vai ostanko itse kaupasta kukkia ja teen itse asetelmat. Todennäköisesti joka tapauksessa pöydissä tulee olemaan jotain vaaleanpunaista kukkaa ja valkoista morsiusharsoa tai vastaavaa. Muutenkin ajattelin, että juhlien teemana voisi olla valkoinen ja vaaleanpunainen, tällein aika perinteisesti tyttövauvan ristiäisiin.

Ohjelmaa ja muuta suunnittelua

Tähän saa heittää vinkkejä! Haluaisin jotenkin, että ristiäisissä olisi jotain pientä ohjelmaa. Ainakin itse kastejuhlassa sitten virallisen tilaisuuden jälkeen. Olen ainakin tietysti pohtinut että vieraskirja kiertää, sinne olisi kiva keksiä jotain mihin kaikki vastaa, jotta saisi mukavat pidemmät kirjoitukset kaikilta. Lisäksi haluaisin jonkinlaisen valokuvausseinän tai photo booth systeemin.

Olen myös harkinnut valokuvaajan palkkaamista ainakin kastetilaisuuteen, jotta saisi oikeasti laadukkaita kuvia tilaisuudesta. Tästä kokemuksia? Saa myös suositella!

Mitähän muuta tästä puuttuu? Saa heittää ideoita ja ajatuksia. En myöskään ole vielä päättänyt järjestetäänkö ristiäiset lauantaina vai sunnuntaina. Tila on varattu koko viikonlopuksi. Pohdin että kesähäitä varmaan paljon vietellään myös tuona viikonloppuna joten ehkä parempi olisi sunnuntai iltapäivä, jotta sellaisetkin pääsisi matkaan jotka ovat lauantaina olleet häissä. Kaikenlaisia kokemuksia otetaan mielellään vastaan!

3 kommenttia:

 1. Ihania suunnitelmia! Mietin vain tylsänä, että kestääkö budjettisi kovin kalliit juhlat (tarjoilut, kukat, kuvaaja)?

  Me vietimme juhlat vauvan isovanhemmilla noin 30 hengen voimin. Tarjolla suolaista ja makeaa, tarjoilupöydässä kukkia. Osa tarjoiluista tehty itse ja osa ostettu.

  Kuvia otti monikin ja saimme mielestäni kivat ja laadukkaat kuvat ihan ilmaiseksi. Lisäksi juhlat oli mukavan rennot ja kaikki viihtyivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä olen kyllä kallistumassa ihan kotitekoisiin tarjottaviin ja ilman kuvaajia :)

   Poista
 2. Juhlaohjelmaan kannattaa minusta lisätä ensinnäkin lyhyt tervetuliaispuhe, jonka tietysti pidät sinä koolle kutsujana, sekä jonkun perheenjäsenen tai ystävän puhe vauvalle ja äidille tai koko yleisölle, koska muuten tilaisuus on helposti aika muodollinen ja jäykkä. Tai näin ole itse kokenut eritysesti kristilliset ristiäiset, koska paikalla on pappi, joka muuten on helposti ainoa puhuja. Pappi tietysti aina korostaa, miten vanhemmat tässä nyt kasvattavat kristillisesti ja kummit tukevat uskonnossa jne. Maallisemmassa puheessa voisi olla vähän huumoria mukana, ettei tilaisuus ole tylsä. Puheen rakenteen kolme pääasiaa antaa pitkälle jo apuja: aloitetaan puhuttelemalla juhlakalua, puhutaan juhlakalusta positiiviseen sävyyn, lopetetaan puhe toivotuksiin. Puhujalle kannattaa antaa ohjeeksi, ettei viittaa koskaan siihen, että on kokematon puhuja tai että oli vaikea keksiä sanottavaa, sellainen metapuhuminen on kiusallista yleisölle, eikä kiinnosta ketään. Kaikki on ilahtuneita, kun puhuja pysyy asiassa. Esiintyjälle ohjeeksi hyvä on sellainen, että kuvittele, että tämä puhe/esitys on lahja ja astuessasi estradille sinulla on hieno salaisuus, jonka haluat kertoa yleisölle. T. Äikän ope

  VastaaPoista