12. heinäkuuta 2020

Lapselle säästäminen: meidän säästösuunnitelma ja sijoitusstrategia


(tässä postauksessa ei ole sijoitusneuvoja, jokainen vastaa omista sijoituksistaan. sis mainoslinkin)

Olen nyt pohtinut paljon sitä, että millaisella taktiikalla lähden säästämään ja sijoittamaan lapseni tulevaisuuteen rahallisesti. Olen pyöritellyt muutamia vaihtoehtoja ja tällä hetkellä alla oleva ratkaisu tuntuu kaikkein parhaimmalta idealta. Olen keskustellut somessa, blogissa ja tosielämässä monien ihmisten kanssa tästä asiasta ja tuntuu olevan muutamia erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi

a) kaikki rahat sijoituksiin lapsen omalle sijoitustilille
b) osa lapsen säästötilille ja osa lapsen sijoitustilille
c) osa omalle sijoitustilille josta sitten voin lahjana antaa lapselle ja osa lapsen sijoitustilille
d) osa omaan puskuriin lasta varten ja osa omalle sijoitustilille lasta varten eikä mitään lapsen nimiin vielä vaan sitten tukee tarvittaessa lapsen menoja elämän varrella.

Mihin päädyin itse? 

 

No mä päädyin ehkä ratkaisuun joka yllätti itsenikin. Mä olen päätynyt sellaiseen ratkaisuun tällä hetkellä, että pyrin laittamaan kuukausittain vähintään 50€ lapselle säästöön jollakin tavalla. Korkoa korolle systeemin haluan kuitenkin pyörimään lapselleni mahdollisimman nopeasti. Lisäksi koen turhana makuuttaa rahoja lapseni tai omalla tilillä, koska siellä vain inflaatio iskee. Eli mitä aion tehdä:

a) avaan omiin nimiini toisen arvo-osuustilin jonne kuukausisäästän lapselle maksuttomaan ja kuluttomaan indeksirahastoon, josta voin sitten maksaa isompia lapsen kuluja tulevaisuudessa jos tarve vaatii tai sitten siirtää sieltä lapsen arvo-osuustilille rahaa kuukausittain lahjoituksena kun hän on täysi-ikäinen ja osaa toivottavasti säästää ja sijoittaa. Tämä toimii myös itselle hätävarapuskurina jos tuleekin paha päivä ja tämä on kuitenkin sen verran vaikeammin realisoitavissa ettei tule samanlailla käytettyä kuin jos ne olisivat tilillä puskurissa ja toisekseen todennäköisesti kasvaa korkoa.  Tänne pyrin siirtämään sen 50€/kk.

b) avaan lapsen nimiin arvo-osuustilin tai osakesäästötilin, jonne säästän kaikki lapsen saamat lahjarahat ja siirrän sitten itsekin tänne väh 20€/kk sekä ekstraa aina silloin tällöin jos mahdollista. Myös yksi kummeista on pohtinut aloittamista säästämään tänne 15€/kk ja vauvan isoäiti 20€/kk.  Tämä salkku on sitten lapsen omaisuutta kun hän täyttää 18 vuotta.


Mihin sitten arvo-osuustilin rahat laitetaan? Millainen sijoitusstrategia lapselleni olisi paras?

 

Koska sijoittamisen aikajänne on pitkä (ainakin 18 vuotta), haluan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti korkoa korolle ilmiön. Olen päätynyt nyt ainakin siihen, että aloitan kuukausisäästämään kuluttomaan indeksirahastooon. Toisaalta houkuttaisi myös avata osakesäästötili, jonne siirtää rahaa ja sitten sieltä tehdä osakeostoja lapselle esimerkiksi saaduilla lahjarahoilla. Toistaiseksi nyt kuitenkin mennään ihan vain tällä kuukausisäästöllä indeksirahastoon. Eli näitä rahoja ei sitten nostella pois vaan pidetään ja odotellaan miltä tilin saldo näyttääkään 18 vuoden kuluttua.

Fiilistellään vielä hieman korkoa korolle laskurin avulla jotta päästään fiilikseen.
Eli jos sijoitukset ovat esimerkiksi 50€/kk 18 vuoden ajan niin tilin saldo näyttää neidilläni tältä (keskimääräisen 7% tuotto-odotuksen mukaan). Ja hei huomatkaa, että korkoa on kertynyt melkein puolet loppusummasta! Aika mageeta eikö?
Haluatko sinäkin aloittaa lapselle säästämisen kuluttomiin indeksirahastoihin? Avaa tästä ilmainen tili Nordnettiin ja aloita helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti