25. joulukuuta 2020

Painon ja painonpudotuksen vaikutus hedelmällisyyteen

*kaupallisessa yhteistössä Exeltiksen kanssa*

Haluan vielä ihan erikseen kirjoittaa aiheesta paino ja painonpudutus ja hedelmällisyys. Itse olen aina saanut kuulla paljon painostani sillä olen jonkin verran ylipainoinen kaikkien käyrien mukaan. Jokainen joka on samaa tietää varmaan miltä tuntuu kun kaikki lääkärin tekstit alkavat aina BMI:llä ja toisaalta tietää mitä ihmiset ajattelee. Harva ylipainoinen kuitenkaan on tahallaan ylipainoinen vaan ylipainon taustalla on paljon muitakin asioita.

Painonpudotus ja paino on monimutkainen asia. Ei se ole vain sitä että syö enemmän kuin kuluttaa. Tai toki joo yksinkertaisuudessaan todennäköisesti on jos taustalla ei ole mitään sairautta, mutta se miksi syö enemmän kuin kuluttaa onkin sitten monimutkaisempi asia. Kun lukee tämän Duodecimin artikkelin pätkän ylipainosta ja hedelmällisyydestä, tekee mieli itkeä:

Lihavuus aiheuttaa naisen lisääntymisterveydelle monia vaaroja. Melko vähäinenkin (alle 10 %) laihdutus vähentää näitä ongelmia. Ylipainoisten tyttöjen kuukautisten alkamisikä on yleensä normaali, mutta erityyppiset kuukautiskierron häiriöt ovat heillä yleisiä. Munasarjojen monirakkulatauti on oireyhtymä, jonka merkkejä ovat ylipaino, kuukautishäiriöt, akne, liikakarvoitus ja lapsettomuus. Ylipainoisten naisten hedelmällisyys on heikentynyt, ja tässä suhteessa vyötärölihavuus on haitallisempaa. Lapsettomuuden hoitojen tulokset ovat huonommat riippumatta lapsettomuuden taustasta, jos naisella on selvästi ylipainoa. Raskauden alkaessa on lihavalla naisella odotettavissa lisäongelmia. Näyttää siltä, että keskenmenot ovat yleisempiä selvästi ylipainoisilla. Pre-eklampsiaa, raskausdiabetesta ja synnytykseen liittyviä ongelmia esiintyy enemmän kuin normaalipainoisella. Menopaussi ei aiheuta lihomista, ei myöskään vaihdevuosien hormonikorvaushoito, mutta naisen paino nousee iän mukana. Ylipaino on hormoneista riippuvaisten syöpien vaaratekijä, esimerkkeinä rinta- ja kohtusyöpä.

 Lohdullista on kuitenkin se, että melko vähäinenkin laihdutus vähentää näitä ongelmia kuten ylläolevassa artikkelissa kerrotaan. Eikä nyt täysin kannata ahdistua, ei se aina tarkoita sitä että yritys ja raskaus on täynnä ongelmia. Minunkin raskaus ja synnytys meni loppujen lopuksi oikein hyvin.

Hormonit ja hormoniepätasapainot voivat toki myös vaikuttaa painoon ja painonpudotuksen onnistumiseen. Kannattaakin tsekata perushormonit jos painonpudotus on vaikeaa, esimerkiksi kilpirauhasarvot. Itse käytän normaalien vitamiinien lisänä Donafertyä, jossa on myo-inositolia. Se on tutkittu parantavan mm. sokeriaineenvaihduntaa. Tää on hyvä tuote, jos on vaikka PCOS lisäksi kiusaamassa, usein siihenhän liittyy sitten myös tämä paino-ongelma. Tässä hieman faktaa Exeltiksen sivuilta asiasta:

Myo-inositoli on molekyyli, jota keho tuottaa, mutta sitä esiintyy myös joissakin ravintoaineissa. Sen fysiologisena tehtävänä on ohjata kehon reagointia eri hormoneihin kuten esimerkiksi insuliinin ja FSH:n (follikkelia stimuloiva hormoni) toimintaan. Insuliini on hormoni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa, ja FSH stimuloi follikkelien kasvua (munasarjoissa) ovulaatioon asti. Näiden hormonien toiminta on poikkeavaa naisilla, jotka kärsivät PCOS:stä (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä), ja useat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että myo-inositolin säännöllinen saanti voi auttaa normalisoimaan näiden naisten metabolisia ja hormonaalisia toimintoja.

Alfalktalbumiini on maitoseerumiproteiini, joka voi lisätä myo-inositolin imeytymistä suolessa. Tämä ominaisuus on ratkaiseva niille, jotka ovat resistenttejä myo-inositolille, eivätkä ole saaneet hoitovastetta pelkkään myo-inositoliin. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että noin 35 %:lla PCOS:stä kärsivistä naisista myo-inositolin imeytyminen suolessa on vaikeaa. Syynä voi olla ruoansulatuskanavan sairaus, mikrobioottiset tekijät tai krooninen tulehdus; näitä ongelmia on 40 %:lla PCOS:stä kärsivistä naisista.

Alfalaktalbumiinin ja myo-inositolin yhdistelmä voi siksi normalisoida metabolisia ja hormonaalisia toimintoja naisilla, joilla on PCOS, ja joita pelkkä myo-inositolin saanti ei auta.

Joka tapauksessa se viesti minkä haluan antaa niin I FEEL YOU! Painonpudotus ei ole helppoa. Tsemppiä kaikille, oon urakassa mukana itsekin. Ja hei jos sulla on jotain hyviä painonpudotusvinkkejä niin heitä alas!


1 kommentti:

  1. Jos sinun on palkattava luotettava hakkeri seuraamaan puolisosi puhelinta tai sosiaalista verkostoa, ota yhteyttä expressfoundations@gmail.com Se on erittäin luottamuksellista

    VastaaPoista